Skip to main content

Historic Grand Prix 2019

Van 6 tot 8 september jl. vond op Circuit Zandvoort de Historic Grand Prix 2019 plaats, een lang weekeinde genieten van legendarische bolides uit onder andere de Formule 1 en 3 en de langeafstandsracerij.

Gelijk voorgaande jaren pakte Porsche ook deze 8e editie groots uit met een speciaal voor deze gelegenheid vanuit het Porsche Museum ingevlogen Porsche 718 F2 uit de jaren ’60, een net zo  zeldzame en bijzondere Porsche 935/77 uit de jaren ’70 en een 911 GT3 RSR (996) die in het Classic Dorp werd geflankeerd door de 911 RSR (991), die bij de 24 Uur van Le Mans van 2018 ter ere van 70 Jaar Porsche in de historische Rothmans kleurstelling aan de start kwam. De auto’s kregen op alle drie de racedagen een eigen tijdslot om een aantal demonstratieronden te rijden, met aan het stuur onder andere de bekende Porsche ontwerper Harm Lagaay en andere coryfeeën.

In het Porsche Classic Dorp was de ontvangst als vanouds uiterst gastvrij, er werd goede koffie geschonken en een prima lunch geserveerd. Voor de kinderen was opnieuw de kids corner ingericht waar van alles te doen en te maken viel. In de ochtend werden de motoren van de Museum auto’s stuk voor stuk warm gedraaid en gecontroleerd op onregelmatigheden. Hiervoor was een heel team specialisten en monteurs vanuit Duitsland overgevlogen. Het kabaal was letterlijk oorverdovend en de indringende lucht van olie, benzine en uitlaatgassen bleef nog lang in het dorp hangen. Prachtig!

Ook in het rennerskwartier en langs de baan viel van alles te zien en te beleven, terwijl op het circuit de ene na de andere raceklasse aan de start verscheen en oorverdovend rond blèrden. De geluidsbelasting is van dien aard dat je eigenlijk de hele dag genoodzaakt bent oordoppen te dragen, om geen gehoorbeschadiging op te lopen. Onder meer in het Porsche Classic Dorp werden deze gratis uitgedeeld.

Na een enerverende en gezellige dag op het circuit, werd in de namiddag de thuisreis aanvaardt wat inhield dat je op de boulevard, op de N200 door de duinen én in de Haarlemse Binnenstad kon aansluiten achter een behoorlijke file. Ik ben erg benieuwd hoe de verkeersafhandeling volgend jaar mei voor en na de Formule 1 gaat plaatsvinden, als er tussen de 15 en 20 keer zoveel bezoekers naar het circuitpark komen. En ook hoe men dat hele F1 circus op en rondom het circuit gaat huisvesten en waar men al die bezoekers laat. Prins Bernard en Menno de Jong en hun team gaan hier nog een enorme kluif aan hebben, zoveel is mij na dit weekend opnieuw duidelijk. De toekomst zal het leren.

Marc Bezem
Redacteur - webmaster