Skip to main content

De traditionele herfstrit werd omgedoopt in Kastelenrit en vond dit jaar plaats op zondag 18 september jl. De dag stond in het teken van 40 jaar 912. Om dit feit extra luister bij te zetten werd op ons verzoek door Pon Porsche Import een mailing verstuurd naar de ca. 220 912 bezitters in Nederland die geen lid zijn van de Klassieke 911 & 912 Club Nederland met de uitnodiging deel te nemen aan deze dag. Pon deed een bijdrage in de kosten waardoor het inschrijfgeld zeer redelijk kon zijn. Hierop kwamen 45 reacties en schreven 39 bezitters van een 912 zich in. Samen met twaalf 912s van clubleden waren er dus 51 Porsches 912 aangemeld.

De start vond plaats in het dorpshuis in Cothen, alwaar uitleg werd gegeven over de routebeschrijving onder het genot van koffie met gebak. De route ging voornamelijk door de Utrechtse Heuvelrug, een gebied met veel kastelen. Er werd 107 km. gereden, beschreven in “lekentaal” met afstanden en straatnamen. Vergissen was (bijna) niet mogelijk. Ca. 14 kastelen en markante punten werden aangedaan. Dorpjes als Vreeswijk, Jutfaas, Langbroek, Amerongen, Elst en Veenendaal passeerden de revue. Tevens kwamen veel kleine en grote rivieren in beeld. Met het zeer fraaie en heldere weer kon het niet mooier. Het eindpunt was de Oranjerie van Kasteel Maarsbergen. De geboorte en woonplaats van de in de jaren 50 en 60 beroemde formule I coureur Carel Godin de Beaufort.

De niet leden werden iets later ontvangen in Cothen met koffie en een traditioneel Wijks lekkertje. Hun rit was korter en viel halverwege samen met de langere om zo in te kunnen voegen en ongeveer gelijktijdig bij het kasteel aan te komen. Tussen 3. en 3h30 was iedereen er, inclusief een respectabel aantal klassieke 911 rijders. Als verrrassing was daar een originele Porsche 912 politieauto, die in het bezit is van één van onze leden.

De 912s werden op het grasveld voor de Orangerie geparkeerd en vormden een kleurrijke aanblik. Al snel stonden kleppen en kappen open en bekeek men elkaars auto's met veel belangstelling en werd kennis en kunde uitgewisseld. De muziekanten, die muziek uit de jaren 60 en 70 speelden, konden er maar amper bovenuit komen. De geweldige ambiance, de ongedwongen sfeer en niet te vergeten de perfect verzorgde catering maakte dat rijders en bijrijders zich uitstekend vermaakten.

Om 5 uur was het tijd voor een toespraakje van onze voorzitter, Gijs van Wagensveld. Hij sprak de blijdschap van het bestuur uit dat zo velen de uitnodiging aanvaard hadden en soms van ver gekomen waren. Er was een prijs uitgeloofd voor de verst weg wonende 912 rijder, niet lid. Iemand uit Landgraaf bleek de gelukkige, hij was helaas al aan de terugreis begonnen. De prijs wordt hem nagezonden. Mark en Patrick van de MG club, die de iedereen als prachtig ervaren rit uitgezet hadden, werden van harte bedankt met een wijntje. De slotwens was voor iedereen een goede thuisreis en hopelijk tot ziens ergens in Porsche-land.

 

René Hazejager

P.S. Enkele foto's zijn van de plaatselijke fotograaf Paul Groeneveld, C.B. Kentiestraat 1, 3945 CB Cothen.