Skip to main content

Porsche Museum "Colors of Speed ​​- 50 Years of the 917"

Op de terugreis van de Zwarte Woud trip - waarover elders in deze rubriek meer te lezen valt - werd door 'n handjevol deelnemers het Porsche Museum in Zuffenhausen aangedaan, mede vanwege de speciale tentoonstelling "Colors of Speed ​​- 50 Years of the 917". Zoals de naam al zegt, staat deze tentoonstelling helemaal in het teken van de precies 50 jaar geleden door Porsche ontwikkelde en gepresenteerde Porsche 917, een van de belangrijkste racers uit de geschiedenis van Porsche Motorsport. In het museum zijn veertien bijzondere racers samengebracht, inclusief tien modellen van de 917, waaronder de allereerste helemaal in originele staat teruggebrachte "Nummer Eins".

De Porsche 917-001
Porsche Motorsport ontwierp de 917 Group 4-sportwagen speciaal voor de iconische 24 uur van Le Mans en het Wereldkampioenschap. De Nummer Eins is in 1969 gebouwd als de eerste van in totaal 25 exemplaren die nodig waren voor homologatie. De 917-001 markeert het begin van een ongekende reeks successen, die het hoogtepunt van de speciale tentoonstelling markeren. Meer dan een jaar werkten museummonteurs, voormalige technici en ingenieurs uit Zuffenhausen en Weissach, het historisch archief van Porsche AG en partnerbedrijven samen om de 917-001 in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. In het museum staat hij er nu weer precies zo bij als bij zijn presentatie op 12 maart 1969 op de Autosalon van Genève.

Winnaars
Verdere hoogtepunten van de speciale tentoonstelling in Stuttgart zijn de twee winnaars van de 24 uur van Le Mans in 1970 en 1971. Hans Herrmann en Richard Attwood wonnen in 1970 in de 917 KH met startnummer 23 de eerste van negentien algemene overwinningen voor Porsche op het Circuit de la Sarthe. Het volgende jaar lukte het ‘onze’ Gijs van Lennep en Helmut Marko om dit succes in Le Mans te prolongeren. Met een gemiddelde snelheid van 222,3 km/u en een afgelegde afstand van 5.335 kilometer zetten ze twee records neer die liefst 39 jaar fier overeind bleven staan.

Techniek
Naast zeven andere exemplaren van de 917 - waaronder de 917 PA Spyder, een testvoertuig met een 16-cilindermotor, een Langheck en een aantal turbo-versies - gaat de speciale tentoonstelling ook dieper op de technologie in. Talloze motoronderdelen zoals de krukas, nokkenassen en de turbo’s illustreren de briljante techniek van de twaalfcilinder van de nu 89-jarige Porsche techneut Hans Mezger. Aan de hand van een aantal glasvezelcomponenten uit de restauratiefase van de 917-001 is te zien hoe hoog het niveau van de carrosserie in 1969 al was. 

Van 't circuit naar de straat
Porsche heeft de circuitervaringen die met de 917 zijn opgedaan in productieauto’s als de 930 Turbo gestopt. Na succesvol te zijn geweest in de 917/10 en 917/30, gebruikte Porsche de turbo-technologie in 1974 voor het eerst in een Porsche-productiesportwagen. Een korte tijd later - voor het modeljaar 1978 - profiteerde de 911 Turbo ook van een remsysteem dat in een zeer vergelijkbare vorm voor de 917 was ontwikkeld.

Studiemodellen
Dat de 917 nog tientallen jaren in de hoofden van Porsche ingenieurs en ontwerpers heeft rondgespookt, is ook te zien aan twee andere modellen die tijdens ‘50 years Porsche 917 - Colors of Speed’ zijn te zien. Zoals een studiemodel uit 1970 in de schaal 1:4 die bij de ontwikkeling van de 917/20 ‘Sau’ ontstond. Dit model werd door het team van de toenmalige designchef Anatole Lapine verder ontwikkeld als racer voor de toekomst. Meer dan veertig jaar later grijpen ontwerpers opnieuw terug naar het thema 917, dit keer in de vorm van een ontwerpstudie genaamd ‘917 Living Legend’. Het model in de schaal 1:1 is tijdens de tentoonstelling voor het eerst voor het publiek te zien. Hij is in 2013 als eerbetoon aan de legendarische 917 in slechts zes maanden tijd gebouwd door een klein team van Porsche-specialisten. Daarmee vierden ze de terugkeer van het merk in de LMP1 klasse.

Terugkijkend kan uw redacteur - webmaster alleen maar concluderen dat het 't omrijden dubbel en dwars waard was, gelijk Michelin dat in haar gidsen in 't geval van een uitmuntend tweesterren restaurant ook adviseert. Als u komende maanden nog in de gelegenheid en/of in de buurt van Zuffenhausen bent: de tentoonstelling over de Porsche 917 duurt tot en met 15 september 2019. Van harte aanbevolen!

Marc Bezem
Redacteur - webmaster

 

Bronvermelding: delen van de tekst zijn overgenomen van Porsche Nederland (nieuws.porsche.nl)