Skip to main content

Technische dag bij Resto Lab Maastricht

Fotoverslag van de eerste van twee technische dagen bij Resto Lab in Maastricht. Op zaterdag 12 november 2022 stond de Porsche 911 centraal.

Eigenaar Joris Schweitzer heeft zich gespecialiseerd in de revisie cq. restauratie van motoren, carburateurs en verdelers voor Porsche 356 en vroege 911 en 912 modellen.

Belangstellende clubleden werden door Joris van harte welkom geheten in zijn smetteloos schone en goed geoutilleerde werkplaats aan huis. Na de ontvangst met koffie of thee met echte verse (nog warme) Limburgse Vlaai, werd het ochtendprogramma gevuld met uitleg over de demontage, reiniging, diagnose en reparatie / restauratie en assemblage van de vroege Porsche 911 motoren. Naast het hele restauratieproces werd door Joris ook een toelichting gegeven op een aantal interessante upgrades voor deze motoren.

Rond de middag werd een uitstekende lunch geserveerd met tomaten- en erwtensoep en vers bereide broodjes wat de 10 deelnemers zich goed lieten smaken. Na de lunch volgde uitleg over de revisie/restauratie en afstelling van de carburateurs en ontsteking. De werking van verdelers  werd tezamen met het proces van de revisie gedetailleerd uitgelegd, zo ook hoe op de synchrograaf de vervroegingscurve wordt gemeten en ingesteld. Van de carburateurs werd uitgelegd waarom deze zo snel slijten en hoe Joris ze weer als nieuw maakt. Vakmanschap in optima forma!

Opvallend is dat Joris bijna alles zelf in huis doet. Slechts enkele specialistische werkzaamheden worden uitbesteed, waaronder het opnieuw laten verzinken van stalen onderdelen en bevestigingsmiddelen, lijnboren van carters en spuitwerk (met 2-compenentenlak, geen poedercoating). In zijn werk streeft Joris een zo hoog mogelijke originaliteit en perfectie na, iets wat hij ook verlangt van zijn toeleveranciers.  

Na afloop was er gelegenheid voor een afsluitend drankje en een dankwoord richting Joris Schweitzer voor de leerzame en heldere uitleg en diens partner voor ontvangst, heerlijke lunch en goede zorgen.

Op zaterdag 19 november is er eenzelfde technische dag, die dan in het teken van de Porsche 912 modellen zal staan.

 

Tekst en foto’s:
Marc Bezem
Redacteur - webmaster