Skip to main content

Bezorg een lachdag
Op zondag 1 september organiseerde de Nederlandse Porsche Club samen de andere Porscheclubs in Nederland, een bijzondere dag voor chronisch zieke kinderen. Het initiatief voor deze dag komt van dr. Rodriques Pereira van het MCRZ ziekenhuis in Rotterdam. Namens de kinderartsen organiseert hij al sinds 1994 een 'autodag' voor kinderen van zijn afdeling en de polikliniek. Dit zijn kinderen die worden behandeld voor suikerziekte, leukemie, astma, epilepsie en andere chronische ziekten en die voor behandeling en onderzoeken vaak in het ziekenhuis moeten zijn.

Dat dr. Rodriques zelf een autoliefhebber is (in het bezit van een klassieke Jaquar) zal wel een rol gespeeld hebben bij het ontstaan in dit evenement. Afgelopen jaren waren o.a. de Maseratieclub, de MX5 club, de Corvetteclub en de Ferrariclub gevraagd en nu was het dus de beurt aan ons favoriete merk.

Zondagochtend vroeg opstaan is nu niet mijn sterkste eigenschap maar het scheelt natuurlijk wel als je iets leuks gaat doen. Onderweg had ik afgesproken met onze clubblad redacteur Ernst-Jan Mastenbroek die voor deze gelegenheid zijn 356 van stal gehaald had. Rond 09.00 waren we bij het Clara ziekenhuis in Rotterdam. Bij aankomst ging er een startnummer op de Porsche. Alle kinderen hadden ook een nummer en reden mee met de Porsche met het overeenkomstige nummer. Bij het inschrijven kregen we een routebeschrijving, een koord met nummer, een mooi rood T shirt en een petje. Het zag dus al snel helemaal 'rood' want zowel rijders als kinderen liepen in deze T-shirts (zie ook bijgaande foto). Totaal deden er 120 Porsches mee. Onze club was vertegenwoordigd met zo'n 10 auto's. Na een rondje langs alle Porsches en her en der bekenden begroet te hebben was er een welkomswoord van Gerda Koomen van de NPC.

Ook het weer werkte voor de gelegenheid eens prima mee want er stond al een stralend zonnetje. Rond 10.30 gingen we van start. Mijn bijrijder was Steven van 7 jaar. Helaas niet al te spraakzaam maar leuk vond die het wel. In colonne en onder politiebegeleiding gingen we naar Pon in Leusden. De begeleiders gingen mee met bussen.

Met een slakke gangetje van 60 reden we over de snelweg. De iets oudere onder ons, die nog van de dienstplicht hebben mogen genieten, kunnen zich het colonne rijden nog wel herinneren. Nou ik kan je verzekeren, dat is zeker geen pretje ondanks of misschien wel juist doordat je met een Porsche rijdt. Ook Steven had dit gevoel want geheel voor een kind van 7 eigen, informeerde hij na een uurtje of het nog ver was. We hadden natuurlijk wel veel bekijks en het was spectaculair om te zien hoe de politiemotoren om ons heen zwermden om steeds de volgende kruising of afslag af te zetten.

Even na 12.00 waren we in Leusden. Daar stond een door Pon verzorgde lunch klaar. Kinderen, rijders en begeleiders lieten het zich goed smaken. Na de lunch en een paar bedankwoordjes konden de kinderen nog posters en een petje krijgen. Opvallend was dat ook veel rijders zich stonden te verdringen rond de posters. Tevens was er nog een slalom uitgezet op het parkeerterrein. Niet iedereen kon meedoen want anders liep het programma uit.

Het laatste onderdeel was een bezoek aan het militaire luchtvaart museum in Soesterberg. Daar werden de Porsches opgesteld rond de oude vliegtuigen. Na een bezoek aan het museum en nog een drankje was het tijd om afscheid te nemen. Rond 16.00 vertrokken de kinderen en hun begeleiders weer per bus naar Rotterdam.

Deze dag deed mij in alle opzichten denken aan de sponsorrit 3 jaar geleden voor het KWF. Ook toen kwamen alle clubs tezamen en voor een goed doel. Behalve bij de circuitdag komt dit in ons verzuilde landje niet vaak voor. Persoonlijk vind ik dat zo'n evenement hierdoor wel een speciaal tintje krijgt.

Verder is natuurlijk het leuke dat zowel de kinderen als rijders enorm genieten. Een van de begeleiders verzekerde mij dat deze dag elk jaar een groot succes is en de kinderen het er weken later nog over hebben. Iedereen blij dus, wat valt er dan nog meer te wensen.

Erik Vos